Евгений Кънев: Мой бизнес партньор чужденец – критичен към политическата русоробия у нас – ме подрави за статията в Политико

Мой бизнес партньор чужденец – критичен към политическата русоробия у нас – ме поздравява за статията в Политико.

Казва – “изпратил съм я до всички мои контакти в чужбина”.

Разбира се, той не подозира колко много хора у нас не просто не се гордеят. А се задъхват в търсенето на аргументи как да омаловажат най-после добрата новина за България. Същите – не бих се учудил – никога не са и не биха коментирали безбройните статии на Запад за корупцията у нас. Нищо чудно и да гласуват за нейните протагонисти у нас, начело с еднокнижния.

Като оставим настрана волгиноидите, то сред мрънкащите от статията откроих два вида:

(1) Откровени, обслужващи и неосъзнати гербери

Те са обладани от тезата, че всичко е един платен предизборен ПиАр, защото всичко било отдавна известно. И разбирате ли – ГЕРБ много силно подкрепяли изпращането на оръжие, но ПП се противопоставили в парламента. Дори ГЕРБ били не за бизнес, а за дарение. Да не говорим, че те прегръщали украинския външен министър, дошъл за помощ, а ПП блокирали изслушването му в парламента. -Лозите им пък – ПП били излъгали благородно.

Ами много ясно, че в състояние на война, за да помогнеш и запазиш правителството с комунисти в него – няма как да действаш сякаш тях ги няма. И да отидеш като ББ пред камерите, по който се сещате въпрос и да кажете – аз много исках, но нямаше желание у другите. Но ГЕРБ да са внесли за гласуване нещо по въпроса в парламента? Не.

Който оцелява с PR, обвинява другите в PR.

А ако не запазиш правителството – как ще помогнеш?

“Ама било бизнес и минавало през посредници” – казват хората, за които политиката е само бизнес и те са нищо повече от посредниците Му в политическия бизнес.

(2) Абсолютните морализатори

Чудесно е, казват дружно те, но защо трябваше К&А да лъжат, а не кажат направо, че пращат оръжие?

Всъщност нито К&А, нито дори Корнелия са излъгали, който чуе внимателно какво казват. “Да, нито един патрон за Украйна не сме и няма да изнесем.” Да, това го правеха и правят “посредниците”.

Който казва: “ама трябва да дарим” е прав, но нямаше как да дарим това, което беше изнесено за 2 милиарда (по оценки) чрез нашия бюджет, нито го има в наличност като собственост на държавата.

Изглежда, че дори в миг, когато светът разказва нещо толкова хубаво за България, ние започваме да обсъждаме моралния облик на хората, благодарение на които е станало възможно!

Или пък била поръчкова статия. Да, но защо ГЕРБ не си поръчаха с толкова финансови възможности една поне положителна статия на Запад в реномирано издание за едно нещо хубаво, което са направили? Потвърдено от няколко страни- свидетели?

Не са се сетили или нямат такива практики, сигурно. Кухо.

Знаете ли, може би не са виновни българите, че още не правят разлика между категориите в обикновения живот, когато работят за себе си и в политиката, където би трябвало да работят за други. Затова прилагат библейската заповед “Не лъжи”, смятайки че Кирил Петков е излъгал.

Но този проблем във възприятието на обществените процеси е забелязан още преди векове. Например, гениалният философ и икономист Джон Стюарт Мил казва, че в обществените отношения мярката за едно действие е дали ползите надвишават вредите. Според привържениците на утилитаризма всяка постъпка е морално оправдана тогава и само тогава, когато поражда поне толкова полза за всички засегнати от нея, колкото всяка алтернативна постъпка, която лицето може да извърши.

Разположете в тази рамка Кирил Петков/Асен Василев срещу ББ, Корнелия, Радев и вижте ползите и вредите за България.

Но не само. Познавайки Путин, сравнете политическия и физически риск, който те поеха спрямо Русия с всичко, което сте видели от стандартното политическо безгръбначие и подлизурство у нас през този век.

И можете пак да продължите да критикувате в същия дух, щом можете така да се уважавате.

Евгений Кънев, Фейсбук

Мой бизнес партньор чужденец – критичен към политическата русоробия у нас – ме поздравява за статията в Политико.Казва…

Posted by Evgeni Kanev on Wednesday, January 18, 2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *