Млада германка сбъдва мечтата си в Плевен. Срещу 7000 евро на година

Срещу годишна такса от 7000 евро Джени от Германия се записва да следва медицина в Плевен. Нещо, което било немислимо в родната ѝ Германия, защото там дипломата ѝ от гимназията не била достатъчно добра. Ето историята ѝ:

Джени е на 21 и от година и половина следва медицина в България. В Германия опитвала многократно да получи място в някой от университетите, но така и нямала успех. Причината: дипломата ѝ със среден успех 2,2 (равнява се на българска петица) е прекалено ниска за тази специалност. Местата за обучение по медицински специалности в Германия са силно ограничени и затова шанс имат най-вече абитуриентите с отлични дипломи. Младата германка направила опити и по странични програми – абсолвирала едногодишна доброволечска практика в болница, кандидатствала за място в квотите на селските лекари, както и за място за военен лекар. Но нищо не помогнало.

Джени обаче още от десети клас мечтаела да стане лекарка. И решила да не се отказва от целта си. Започнала да търси информация за медицинските университети в чужбина.

Бързо разбрала, че нейният шанс се крие в България.

Тя кандидатствала медицина в Плевен, издържала успешно входящия тест и започанала следването си през летния семестър на 2021. „Тогава на човек му става ясно, че това дали ще станеш добър лекар въобще не зависи само от успеха ти в гимназиалната диплома“, казва днес Джени. Пред германската обществено-правна медия SWR тя признава, че в началото преживяла лек културен шок. „Но човек свиква и се научава да обича новия град. Бързо привикваш към новия начин на живот.“ През социалните мрежи тя открила и много други германски сутденти, следващи медицина в България.

Междувременно Джени вече е завършила четвъртия семестър и сега се опитва да се прехвърли в някой германски университет. За тази цел трябва да е издържала първия държавен изпит, т.нар. Physikum, включващ целия материал от предклиничната част. Предимството на тази част от следването в България е това, че материалът от този държавен изпит, всъщност е разделен на няколко части през различните семестри. А в Германия студентите се явяват на един голям изпит, обяснява германката. „В България няма нужда да се страхуваш, че заради този изпит можеш да отпаднеш от университета.“

Джени следва на английски език – всички български университети, предлагащи специалността Медицина за чужденци, предлагат и обучение на английски език. 21-годишната германка изпитва известни затуднения само по време на стажове в български болници – заради недостатъчните си познания по български език. Казва, че за нея е особено интересно да наблюдава как се справят лекарите в българските болници, които не винаги са снабдени с най-новата техника, както германските медицински заведения.

Според младата германка, следването в чужбина е добра възможност за всички онези германци, които не успяват да получат място в германски ВУЗ. Според нея обаче Германия спешно трябва да промени нещо: за да се справи с недостига на лекари, страната трябва да отвори повече места по медицинските специалности в университетите.

Къде в България чужденците могат да следват медицина

Но докато това стане реалност, вероятно все повече германски абитуриенти ще се записват в български университети. В момента такава възможност предлагат Плевен, Пловдив, София и Варна. В Плевен, където следва и Джени, таксите са най-ниски – 7000 евро на година. Там медицинският университет е основан през 1974 и днес около 500 от общо 2000 студенти са чужденци. Те идват от 35 различни страни.

В Пловдив, София и Варна таксата за следване по медицина е 8000 евро на година. Освен медицина българските университети предлагат на чужденците и специалностите стоматология и фармация. Таксата за дентална медицина е 8000 евро на година, а за фармация – 7000 евро. 

DW

Прочетете също

Любо Кольовски: В стремежа си да реанимира себе си, лидера на ГЕРБ попоглежда в миналото си и оная неубедителна и престорена роля на добрия, диалогичен, разбран и добронамерен екземпляр

В стремежа си да реанимира себе си, Главатаря на ГЕРБопитеците попоглежда в миналото си и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *